15Avg, 2016
0Comments

Facebook prevara?

FB stran, ki ima 874 všečkov, pravi, da jih vsaj toliko ljudi obožuje dovolj, da so kliknili »Všeč mi je«, čeprav na njej ni nobene vsebine.
Če bi pogledali statistiko, bi videli, da je večina všečkov prišla iz Dake, Bangladeša, kjer delavci v okviru »klik farme« tudi po tri izmene klikajo »všeč mi je« stranem, ki so za to plačale. Tako za 1000 všečkov dobijo največ 15$, povprečna letna plača pa znaša tudi do samo 120$ na leto. Morda se upravljavcem FB strani ne sliši slabo – za X dolarjev dobim X novih všečkov. A ti všečki so v resnici strup za vašo stran, saj se obnašajo drugače kot »originalni« všečki.
Facebook vaše objave namreč porazdeli določenemu številu vaših oboževalcev in če ti pokažejo dovolj veliko zanimanje z všečki, komentarji in delitvami objave, se bo ta prikazala še večjemu številu oboževalcev. S tem, ko imate na strani “fake” všečke, se bo objava prikazala manj »realnim« ljudem, manjši bo engagement, v bistvu dosežete le to, da vaše objave vidi manj ljudi.
Edina možnost, da si ponovno povečate doseg je, da Facebooku plačate promocijo lastnih objav, kar dobesedno pomeni, da Facebook služi na račun tega, da vi želite, da so vaše objave vidne vašim oboževalcem. Te promovirane objave bodo s časom čedalje dražje, saj bo po njih vedno več povpraševanja in težko bo konkurirat večjim podjetjem, ki imajo večje finančne zmožnosti. Vrtimo se torej v začaranem krogu, kjer eni dajemo, Facebook pa jemlje.
Katere naložbe v Facebook se potemtakem sploh izplačajo?
Nedvomno aplikacije z nagradnimi igrami, ki uporabnike pripravijo do tega, da na vaši strani aktivno sodelujejo – objavljajo slike, delijo akcijo s prijatelji, zaupajo vam svoje misli, ki se objavijo na vaš zid, algoritmi teh dejavnosti pa prepričajo Facebook, da ima opravka z aktivnim oboževalcem. Posledično mu tudi prikazuje vaše objave, brez, da bi vi morali za to dodatno plačati.